Péče o slepice musí být důkladná, jinak vám zbydou prázdné kurníky

Vlastní vajíčka se bezesporu nedají srovnávat s těmi, která si můžete pořídit v obchodech. Schválně si vyzkoušejte rozdíl na vlastní kůži. Pokud máte v rodině někoho, kdo chová slepice, poproste o pár vajec a následně zajděte pro další do obchodu. Jakmile je rozbijete a vložíte do misky, uvidíte rozdíl na první pohled. Péče o slepice nemusí být nijak obtížná, jestliže víte, jak na to.

Péče o slepice aneb začátky bývají nejtěžší

Připravte se na to, že začátky nebudou vůbec jednoduché. Nejtěžší bude si na daná zvířata zvyknout. Představte si, že několik let žijete sami a najednou si pořizujete na zahradu slepice. Každodenní vstávání vám tak nejspíš bude zpočátku vadit. Po čase, kdy si na to zvyknete budete naopak rádi za to, že je máte, protože vám dokážou dodávat opravdu kvalitní, ničím nenarušená vejce.

Jak péče o slepice vypadá a s čím začít?

Péče o slepice je v prvně řadě o jejich koupi. To je logické, protože bez slepic se nebudete mít o co starat. Položte si tedy otázku, kolik koupit pro začátek slepic. Tato otázka se odvíjí od té další, kterou je, zda chcete mít vlastní vejce pravidelně či nikoliv. Je známo, že jedna slepice dokáže snést 1 vejce v rozmezí od 24 h do 48 h. Zatímco v některém období to bude 1 vejce za 2 celé dny, v jiném to může být 1 vejce denně. Pro začátek tedy volte nižší počet, kterým je například 5 až 7 slepic.

Pojďme se podívat na samotný chov

Pořízení celého vybavení pro slepice není příliš drahé. Podobně je na tom i strava. Podle odborníků vás jedna slepice, co se týče potravy vyjde na 1000 až 1500,- Kč ročně. Jedná se o nenáročná zvířata, kterým svým způsobem stačí tráva a občas nějaké ty zbytky. Počítat ale musíte každopádně s obilím, šrotem, vápníkem, živinami a pšenicí. Zbytek záleží na vás, co slepicím bude dávat. Vždy si ovšem nalezněte dostatečné množství informací.

Povrch by měl být opečováván

Jde o vaše slepice a poté i vejce. Povrch, na kterém se slepice budou procházet by měl být opečováván. Kromě zahradní plochy by zahrada měla být vybavena kurníkem.