Fíkovník, zkuste si ho vypěstovat i na vaší zahradě

Čerstvé fíky máme asi všichni spojené s letní dovolenou, protože toto lahodné ovoce roste převážně ve středomořských zemích. Fíky sušené můžeme ovšem koupit i v našich supermarketech a v posledních letech se i ty čerstvé objevují na našich pultech. A co si tak zkusit vypěstovat vlastní fíky?

Fíkovníky smokvoně

Rostou buď v podobě stromu nebo keře a jejich pěstování nemusí být vůbec tak obtížné, jak by se vám mohlo zdát. Fíkovník zahrnuje přibližně 700 druhů, z nichž některé z nich pěstujeme jako pokojové rostliny. Výhodou je, že v našich podmínkách se těmto rostlinám vyhýbají jak choroby, tak škůdci. Kromě chutných plodů se fíkovník využívá také na dřevo, které je u truhlářů velmi oblíbené. Na náš trh se fíky dostávají převážně ze Španělska, Řecka nebo Itálie, vyjímkou není ani Turecko a Kalifornie.

Pěstování

Fíkovník nemusíte pěstovat pouze jako velký strom, ale když koupíte zakrslou odrůdu, můžete je bez problémů pěstovat v nádobě na terase nebo na balkoně. Dřívější odrůdy potřebovaly k vytvoření plodů opylování vosičkami, ale dnešní odrůdy už jsou bezsemenné, takže plody se na rostlině vytvoří i bez oplození. Rostliny smokvoně nejsou nijak náročné na půdu, ale potřebují teplejší a slunečné stanoviště, které bude chráněné před větrem. Milují sluneční paprsky a velký žár jim nevadí. Venku je můžete nechat od jara do podzimu, ale na zimu je potřeba rostliny uchovat v chladnější místnosti.

Zálivka

Pokud jste se rozhodli pěstovat tuto rostlinu v nádobě, je potřeba ji pravidelně přihnojovat a po každé sezóně přesadit do nádoby větší, aby se mohl kořenový systém rozrůstat. Zálivka je potřeba pravidelná a v době, kdy rostlina nasazuje na plody zvlášť vydatná. Naopak, když plody už dozrávají, je vhodné ji omezit, aby nedošlo k popraskání plodů. Zálivku rovněž omezíme při přezimování rostliny a obnovíme ji znovu až na jaře.

Plody

Fíkovník může plodit i 3x do roka, ale v našich podmínkách to bude tak maximálně 2x. Dužina plodů bývá zabarvena žlutě, červeně a někdy až fialovo – černě. Slupka bývá zelená, žlutá nebo fialová a velikost plodů se pohybuje mezi 5 – 9 cm, což závisí na odrůdě. Nejlepší je konzumovat fíky čerstvé a pokud možno v krátké době, protože plody nevydrží moc dlouho. Můžete je ale také usušit a takto zpracované vám vydrží několik měsíců. Z čerstvých plodů se připravují marmelády, kompoty i fíkové víno. Jsou výbornou kombinací k sýrům, ale můžete je přidat i do salátů, k masu a k mnoha jiným pokrmům.