Jak na perfektní domácí kečup

Nedáte bez kečupu ani ránu? Tak proč si ho nevyrobit! Rajčatům z vlastní nebo sousedovy zahrady se chuťově ta z obchodu nevyrovnají. Navíc máte jistotu, že je ze zdravých a zralých rajčat. Přinášíme vám recept, kde se krok za krokem naučíte, jak si takový domácí kečup udělat.

Na domácí kečup budete potřebovat

  • 2 kg rajčat
  • 2 středně velká sladká jablka
  • 250 g cibule
  • 1 lžíci soli
  • 150 g cukru
4 lžíce octu
  • 0,3 lžičky skořice
  • 1 lžička mleté papriky
  • 5 ks hřebíčků
  • 1 lžíce celého pepře
  • 1 lžička tymiánu
3 ks bobkového listu
1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce nového koření

 

Postup

Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme na čtvrtky. Vše co jsme si nakrájeli dáme do velkého hrnce a dáme vařit, za občasného míchání rozdusíme. Vše rozmixujeme, přisypeme cukr, přidáme veškeré koření, sůl a nakonec přilijeme ocet. Vaříme do zhoustnutí cca 1 hodinu, občas promícháme, poté uvařenou zeleninu odstavíme a vyndáme hřebíček, bobkové listy a nové koření. Směs přepasírujeme přes jemné sítko a ještě horkou směs přelijeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 -20 min.