Jak uskladnit vlašské ořechy?

Pokud máte na zahradě svůj ořešák, tak určitě víte, že plodí jen jednou za rok. A protože se celá úroda nedá sníst čerstvá ihned po sklizni, musíme ořechy uskladnit tak, aby se jejich čerstvost co nejvíce prodloužila. Rovněž se vyplatí uschovat je tak, aby si udržely své velké množství živin. Nabízí se několik způsobů a my vás s nimi teď seznámíme.

Přednosti ořechů

Vlašské ořechy prospívají nervové soustavě a tím udržují ve formě naši paměť. Obsahují prospěšné tuky omega – 3 a omega – 6 mastné kyseliny a také velké množství vitamínů a minerálů, které posilují naši imunitu. Ořechy můžete skladovat vyloupané i nevyloupané. Nikdy je ale netrhejte ze stromů, sbírejte pouze ty ze země a nechte je napřed dobře proschnout, aby vám nesplesnivěly. Nejlépe je usušíte rozložené v bedýnkách s otvory, na suchém a chladném místě.

Možnosti uskladnění

Vyloupaná jádra můžete skladovat v utěsněných sklenicích nebo v těsnících krabičkách, uložených na tmavém a chladném místě. Takto vám jádra vydrží pouze několik týdnů. Další možností je zmražení jader. Takové uchování je skvělý způsob, protože zmražená jádra vydrží celý rok a navíc neztratí svoji chuť ani důležité živiny. Skladovat je můžete v mikrotenových sáčcích nebo v těsnících krabičkách.

Zavaření jader

Jádra ořechů můžete i zavařit a díky tomuto způsobu uchování vám vydrží chutná i několik let. Jádra nasypte do čistých zavařovacích sklenic kousek pod okraj, sklenice potom utěsněte a dejte do zavařovacího hrnce na 90 minut při teplotě 85 °C. Zavařovat můžete i v mikrovlné troubě, ale v tomto případě bez víček. Troubu zapněte na 3 minuty s nejnižším výkonem. Potom sklenice zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru. Skladujte je vždy v chladné a suché místnosti.