Královna mezi zeleninou! Čím je brokolice tak výjimečná?

Brokolice se považuje za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Čím častěji si zelené růžičky naložíme na talíř, tím lépe. Chrání před infekcemi, rakovinou, osteoporózou, střevními a srdečními obtížemi, psychickou skleslostí i stresem. 

Odkud se tu vzala?

Její název je odvozen z latinského slova brachdum – větev, rameno, čímž se myslí stromečkovitý tvar této košťáloviny. Většinou bývá zelená, ale vyskytuje se i v bílých a fialových odrůdách. Je úzce spřízněná s květákem, chutná podobně, jen trochu kořenitější.

Pochází z Malé Asie. Do Itálie ji přivezli mořeplavci a stala se důležitou součástí jejich kuchyně. Římané ji začali pěstovat i na území Německa. V starých kuchařkách najdeme brokolicové recepty, často pod názvem chřestová kapusta.

U nás ještě před několika desetiletími nebyla velmi známá. Dnes se těší velké oblibě. Jí se jí více než květáku, možná i proto, že nezpůsobuje takovou plynatost.

Koktail účinných látek

Zelenina s dekorativními růžičkami představuje mix nejrůznějších vitamínů a minerálních látek. Hojně zastoupeny jsou vitamíny A, C, E a B, ale také vápník, draslík, hořčík, železo a selen.

Brokolice má stejný obsah kalorií jako květák, zato mnohem více vápníku, železa, betakarotenu a vitamínu C. Čím jsou růžičky tmavší, tím je v nich více céčka a betakarotenu. Obsahuje komplexní sacharidy, vlákninu a cenné sekundární rostlinné látky, které dodávají zelenině typickou chuť a současně mají významné ochranné účinky.