Máte rádi koriandr?

Koriandr volně roste ve Středomoří, odedávna je pěstován v Indii a Evropě, ale v našich podmínkách se volně nevyskytuje. Pokud máte tuto aromatickou rostlinku rádi, můžete si ji bez potíží vypěstovat na zahrádce nebo jako hrnkovou rostlinku třeba na balkóně.

Pěstování koriandru

Koriandr dorůstá do výšky 20 až 60 cm a má rád propustnou půdu s dostatkem vody a vápníku. Jeho semena sejeme od jara do podzimu. Mají poměrně dobrou klíčivost, takže vám vzejdou zhruba za 20 dní. Při pěstování dbáme na pravidelnou zálivku a hnojení. Pokud pěstujete koriandr v květináči, zalévejte odstátou vodou do misky, aby nedošlo k přemokření kořene. Přihnojujte jednou za měsíc organickým hnojivem.

Koriandr pěstujeme pro jeho listy a semena, která sklízíme vyzrálá a po zhnědnutí. Pro zvýšení jejich kvality před použitím v kuchyni je necháme ještě několik týdnů dosušit. Vysušená semena uchováme nejlépe v látkovém pytlíčku. Listy koriandru sklízíme podle potřeby.

Využití koriandru

Velké využití má koriandr v asijské kuchyni. Jeho čerstvé listy jsou výtečné do orientálních pokrmů z masa, k přípravě čatní, do polévek a zeleninových salátů. Abychom uchovali jeho cenné látky, přidáváme ho do pokrmu až na konci tepelné úpravy nebo na ozdobu. Semena koriandru dobře působí proti plynatosti, bolestem břicha a mají antiseptické účinky. Při těchto potížích se užívá nálev z jedné lžičky podrcených semen. Také podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž příznivě ovlivňuje trávení.

Zajímavostí koriandru je, že má dva druhy listů na jedné rostlině. Níťovité, které jsou velmi aromatické a pikantní a okrouhlé, které mají navíc petrželovou a zemitou příchuť.