Med ze sedmikrásek a pampelišek. Jak jej udělat?

Ještě jste si neposekali trávu na zahradě? To vůbec nevadí. Zkuste využít toho, co na ní máte. Spousta sedmikrásek a pampelišek a vy nevíte co s nimi? Je to snadné, udělejte si domácí med. Med ze sedmikrásek nebo pampelišek je velmi zdravý. Prospívá například dýchacímu systému při nachlazení či chřipce. Vždy je dobré mít nějaký doma v zásobě. V dalších odstavcích si ukážeme jak na to.

Med ze sedmikrásek či pampelišek – základní postup

Začneme sbíráním. Počet květů se liší podle toho, jaký med si zvolíme. O tom si povíme ještě později. Jestliže máte na zahrádce mnoho těchto květů, můžete si udělat více dávek. Další důležitou složkou jsou citróny. Pokud je nemáte po ruce, můžete použít i kyselinu citrónovou. Raději však volte přírodní zdroje. Dále budete potřebovat cukr a vodu.

Pokud budete chtít med vařit ještě dnes, postup je následovný. Květy a citrón zalejte vodou. Přiveďte k varu. Vařte přibližně 15 minut. Následně přes síto slijte. V květech se dost vývaru udrží, proto je ještě sceďte přes látku a pořádně vymačkejte.

Druhá varianta je vaření medu až na druhý den. Jestliže dnes nemáte čas, udělejte to malinko jinak. Květy a citrón zalejte vařící vodou a nechte louhovat celou noc či den.

Konečně vaříme med

Do louhu z květů přidáme cukr a začneme vařit. Jakmile dojdeme k varu, musíme si dát pozor na to, aby směs nepřetekla či se nespálila. Za občasného míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Jakmile bude dostatečně hustá, začne pomalu karamelizovat. Trik je v tom, nenechat směs příliš dlouho na plotně a zároveň docílit krásně hustého medu. Nakonec naplníme do zavařovacích sklenic a máme připraveno na zimu.

Dávkování a poměr surovin

Na pampeliškový med budete potřebovat 500 hlaviček pampeliškových květů, jeden citrón, litr vody a jeden kilogram cukru krystal. Med ze sedmikrásek má trochu jiný poměr. Budete potřebovat 750 hlaviček ze sedmikrásek. Je jich více, a to z toho důvodu, že jsou mnohem menší, než pampeliškové květy. Dále je to stejné jeden litr vody, kilo cukru a jeden citrón.