Morušovník je obrem mezi ovocnými stromy, potřebuje však teplo

Plody moruše svým tvarem připomínají ostružiny nebo maliny. Na světě existuje zhruba 11 druhů, ale k nejčastěji pěstovaným patří dva druhy: morušovník bílý a morušovník černý. Jeho domovinou je zřejmě Čína, kde se tyto stromy pěstovaly jako potrava pro housenky bource morušového, z jehož výměšků se vyrábí přírodní hedvábí. V našich krajích se ale moruše pěstuje pro jejich nenáročnost a pro chutné plody.

Plody a jejich sklizeň

Květy morušovníku jsou velmi nenápadné a patrně si jich ani nevšimnete, ale v období léta se tyto květy promění v podlouhlé plody, které se podobají ostružinám. Plody se postupně vybarvují od bílé, červené až po tmavě modrou barvu. Tím, že dozrávají postupně je můžeme sklízet od června až do září a nejjednoduší sklizeň je natáhnout pod strom plachtu a sbírat postupně plody, které plně zralé samy opadávájí. Plody moruše jsou také oblíbenou potravou pro ptáky, takže jestli nechcete přijít o velkou část úrody, je lepší postupně plody otrhávat a konzumovat. Moruše mají sladkokyselou chuť a obsahují spoustu vitamínu C. Konzumují se čerstvé, ale při velké úrodě z nich můžete připravit džemy nebo sirupy.

Morušovník pro okrasu

Stromy morušovníku se pěstují i jako okrasné stromy, jejichž původní druhy jsou až 18 metrů vysoké a dožívají se opravdu vysokého stáří. U nás jsou odrůdy morušovníku černého vysoké asi 3 – 10 metrů, ale mají velkou, širokou korunu, která může mít až 12 metrů. Pro okrasu se pěstují také morušovníky bílé a jejich plody jsou oproti těm černým trpčí. Jsou vhodné pro vysázení větších ploch. Všechny morušovníky mají rády kvalitní zeminu s množstvím živin a vysadit je můžete na jaře i na podzim, ale mladé stromky je potřeba až do tří let pravidelně zalévat. Až po vytvoření rozlehlého, kořenového systému si dokážou vodu a živiny vytáhnout sami z okolní půdy.

Šťávy a sirupy z moruší

Jak jsme již zmínili výše, z plodů moruše, které nesníte čerstvé, můžete vyrobit velmi chutné a zdravé šťávy a sirupy. Jeden litr vylisované šťávy smíchejte s 0,3 l vody, 800 g cukru a se šťávou z jednoho citronu, dobře promíchejte a uchovávejte v chladu. Taková dobře vychlazená šťáva vás v letních dnech určitě příjemně osvěží. A když budete střídavě sypat do velké zavařovací sklenice moruše a krystalový cukr, vyrobíte si tak výborný domácí sirup, který následně zakonzervujete přidáním 1 dl lihu.