Magazín - Strana 4 z 4 - SousedovaZahrada.cz

Většinou připravujete z meruňek marmeládu, kompot nebo džem? Zkuste něco jiného a udělejte si meruňkové chutney, má původ v indické kuchyni, povzbuzuje chuť k jídlu a je vhodné jako příloha k masu a sýrům. Seznam ingrediencí pro přípravu chutney 1kg meruněk 3 velké cibule zázvor (dle chuti) 3 chilli papričky 1 stroužek česneku (prolisovaný) rozinky […]

Mrkev patří mezi nejznámější a nejrozšířenější druh zeleniny. Tato kořenová zelenina by měla být součástí vašeho jídelníčku. Hodně lidí si říká, že mrkev je dobrá nanejvýš pro zajíce. Pojďme se podívat, proč se vyplatí jíst ji ve velkém.   Mrkev pro oči Mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je bohatým zdrojem vitaminu  A, E […]

Medicinální (léčivé) houby se již po staletí používají v Tradiční čínské medicíně k posilnění imunity, harmonizaci organismu a dodání vitality. Mezi nejznámější zástupce patří “houba nesmrtelnosti” reishi, “tibetské zlato” cordyceps, hericium neboli “lví hříva” nebo cizopasná houba chaga, jejíž účinky poznali i šamani na Sibiři. Houby se užívaly a užívají nejčastěji ve formě prášku, tinktury, […]

Česnek je relativně náchylnou rostlinou, ale jeho pěstování zvládne i úplný začátečník bez jakýchkoliv zkušeností, stačí vědět jak. Měli byste dodržet několik pravidel, velmi důležitou roli hraje vyhovující sadba, výsadba, ale i sklizeň ve správný čas. Podzimní výsadbu dělejte, až když teplota klesne pod 10°C. Při vyšších teplotách může být česnek napaden hnilobou. Výsadbu je […]

Kedlubna je jednou z prvních velmi zdravých zelenin, které si můžete na své zahrádce vypěstovat. Můžete pěstovat odrůdy rané i pozdní, zelené nebo modré. Rané odrůdy vyséváme v únoru a pozdní na přelomu dubna a května. Pěstování Kedlubny potřebují pro správný růst hlubší, zpracovanou zem s přídavkem kompostu. Nikdy nehnojte čerstvým hnojem. Nesázejte hlouběji, než […]

Pomalu nám zima končí a přichází jaro, zahrada se probouzí k životu a tudíž je čas začít s výsevem. Důležité je, půdu dobře zkypřit než začnete něco sázet, aby stihla slehnout. Poté můžete začít s výsevem první zeleniny. Např. Mrkev, petržel, ředkvičky, česnek, cibule, špenát, kopr, ranné brambory, hlávkový nebo ledový salát. Březen je vhodný […]

Nedáte bez kečupu ani ránu? Tak proč si ho nevyrobit! Rajčatům z vlastní nebo sousedovy zahrady se chuťově ta z obchodu nevyrovnají. Navíc máte jistotu, že je ze zdravých a zralých rajčat. Přinášíme vám recept, kde se krok za krokem naučíte, jak si takový domácí kečup udělat. Na domácí kečup budete potřebovat 2 kg rajčat […]

Nevěště hlavu, nedozrálá rajčata není třeba vyhazovat. Jak postupovat při sklizni a jak zařidit, aby rajčata, která nestihla dozrát dozrála? Máme pro vás několik tipů, jak jim pomoci, aby vám dozrála doma. Nedozrálá rajčata a co s nimi Rajčata zbavte stonků, listů a stopek, opláchněte a nechte oschnout. Pokud chcete zrání rajčat uspíšit, vezměte si […]

S výsevem papriky byste měli ideálně začít v první polovině února. Klíčení paprik může trvat i několik týdnů, než z květináče vykouknou zelené rostlinky, ale může se stát, že z květináče nevykoukne nic. Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou k vypěstování zdravých a silních sazenic. K úspěšnému vypěstování sazenic je důležité kvalitní osivo, […]