Pěstování kdoulí aneb zapomenuté ovoce

Zapomenuté druhy ovoce jsou prakticky všude kolem nás, jen nemají takovou pozornost jako ty, které kupujeme denně. Určitě alespoň jednou za měsíc si do svého nákupního košíku přidáte jablko, kiwi, hrušku nebo pomeranče. Co kdybyste si ale vyzkoušeli vypěstovat ovoce, o kterém se už v poslední době moc nemluví? Řeč je o kdoulích. Kdoule jsou svým vzhledem velmi podobné převážně jablkům, ale mají určité rozdíly. Pěstování kdoulí je základem ve světě zapomenutých ovocí.

Pěstování kdoulí

V minulosti tyto keře nebo stromy nechyběly téměř nikde. Dalo by se říci, že kdo kdoule nepěstoval, jako by vůbec nepatřil mezi zahrádkáře. Přitom jsou kdoule velice chutné, jedná se totiž o aromatické ovoce, které má co ukázat. Kromě toho se dá velmi dobře využít v kuchyni, a to například do kdoulového sýru. Jestliže jste měli možnost kdoule vyzkoušet a nechutnaly vám, je to možná zapříčiněno tím, že jste je jedli za sýrového stavu. Pokud ano, není se čemu divit. V sýrovém stavu jsou kdoule téměř nejedlé, protože jsou relativně velmi tvrdé a ukousnout je, je opravdu velkým oříškem.

Jestliže si je chcete plně vychutnat. Doporučujeme vám kdoule uvařit. Tímto procesem změní svou chuť a tvrdost. Rázem se z nich stane měkké ovoce, které si vychutnáte každým soustem. Jak správně uvařit kdoule se můžete dočíst na různých internetových stránkách, diskuzích a fórech. Výhodou tohoto aromatického ovoce je jeho využití v kuchyni, o čemž jsme vám psali i v předchozím odstavci. Nejde jen o to, že si můžete udělat vynikající sýr. Dále se z ovoce dá udělat vynikající marmeláda, koláč nebo jiné pokrmy, na kterých si pochutná celá vaše rodina. Fantazii se meze nekladou, takže to záleží čistě na vás.

Velké množství potřebných složek

Kdoule jsou bohaté zejména na vitamíny B a C. Dále pak obsahují kdoule velké množství potřebných látek, bez kterých se naše tělo neobejde. Mezi ně patří například železo, draslík, vápník nebo zinek. Veškeré složky obsazené v kdoulích jsou mimo jiné výborné také na celkové trávení našeho těla a všelijaké bolesti, od hlavy, přes krk až po končetiny. Pokud jste zahrádkářem, kterého toto ovoce láká, pak se podíváme na samotné pěstování. Připomeneme si tak jeho slavnou minulost, kdy bylo ovoce velmi oblíbené.

Ideální místo na zahradě je to, které obsahuje velké množství humusu a živin. Kdoule pro svůj správný růst potřebují především zmíněné živiny, takže je potřeba v první řadě najít, pokud možno co nejvhodnější místo. Mezi špatné druhy půdy patří ty, které obsahují vápník. V takovém případě by vám ovoce nedokázalo vyrůst do takového měřítka, jako byste si představovali. Co se týče samotného pěstování a růstu, není kdoule příliš náročná. Dala by se hravě přirovnat například k jabloním, které jsou na každé zahrádce. Vraťme se zpět k místu, potřebuje relativně hodně tepla, takže ideální prostory jsou takové, jako při pěstování meruněk.

Jak provést výsadbu a kdy?

Výsadbu stromků provedeme na podzim, a to ve vzdálenosti přinejmenším 4 metry. V žádném případě se nezbavujte výhonů nebo je nijak nezkracujte. Jde o nejbohatší část, na které kdouloň vysazuje své plody. Tímto krokem byste byli akorát sami proti sobě. Protože se výsadba provádí na podzim, je dobré trochu přikrýt kořeny kdouloně například zeminou či menší textilií. Použít pochopitelně můžete i jiný druh hmoty, který se postará o to, aby kdouloň nezmrzla. Dále postupujte podobně, jako u jabloní. Jak jsme již naznačovali, ovoce není na pěstování vůbec nijak náročné.

Jinými slovy zvládnete vypěstovat tento druh ovoce i vy, a to i přes to, že jste začínajícím zahrádkářem. Pokud vás už nebaví pěstovat neustále stejné druhy ovoce, mezi které patří broskve, třešně nebo jablka, zkuste se zaměřit na kdoule. Zavzpomínáte si tak na staré časy nebo je ukážete alespoň svým dětem či vnoučatům. Kdoule jsou velmi chutné a bohaté na vitamíny i minerální látky, takže se u vás doma rozhodně neztratí.