Sezóna zpracování bylinek je tu
Léto je doba, kdy pomalu začínáme zpracovávat sklizeň ovoce, zeleniny, ale také bylinek. Právě v tyto dny můžeme začít sklízet meduňku, mátu, yzop, dobromysl, bazalku, libeček a saturejku. Toto období bychom neměli promeškat a připravit si zásoby na zimu. Některé bylinky už mají dokonce svůj čas sklizně za sebou, ale některé na ni teprve čekají. V létě sklízíme také jitrocel, třezalku, chrpu, heřmánek a pupalku.
Jak bylinky zpracovat
Nejznámější způsob uchování bylin je určitě sušení, které by mělo probíhat v dobře větrané místnosti, která je chráněna před slunečními paprsky. Sušení by nemělo trvat moc dlouho, jinak při změně vlhkosti může dojít k hnědnutí rostlin nebo k jejich plesnivění. K sušení můžete použít i sušičku na ovoce nebo byliny dosoušet v troubě při nízké teplotě. Sušené bylinky vám vydrží i několik let, ale na to nespoléhejte a nasušte si každý rok čerstvé bylinky, jejich využití je skutečně široké.
Využití sušených bylin
Sušené bylinky můžete využít k přípravě kořenících směsí, čajových nálevů a pro milovníky vonných koupelí také k výrobě koupelových solí. Byliny určené k přípravě léčivých nálevů plňte do papírových sáčků nebo do jemných plátěných pytlíků. Takto připravené voňavé směsi vám poslouží také jako milý dárek k různým příležitostem.
Bylinky můžete také uchovat v podobě másla, nejlépe v bio kvalitě, které se vám bude skvěle hodit při vaření. Stačí je nasekat, smíchat s máslem a solí a tuto směs naplnit do formiček, které uchováte v mrazáku.
Tinktury z bylinek
Byliny pomáhají také jako léčivky, které můžete použít nejen sušené nebo mražené, ale vyzkoušet můžete také léčivé tinktury, k jejichž přípravě potřebujete pouze kvalitní alkohol, například vodku nebo slivovici. Byliny do alkoholu naložíte a necháte macerovat několik týdnů, potom stačí tinkturu přecedit přes plátno a uchovat ve sklenicích s uzávěrem. Oblíbené jsou tinktury z meduňky a sedmikrásky, ale pokud nevíte, jak přesně ji vyrobit, na internetu nejdete spoustu osvědčených receptů z bylinkářských knih.
Další informace naleznete také na blogu webu Gardeon
Komentáře