Šípky aneb víte jak na ně?
Kdo by je neznal? Někteří pouze jako krásnou podzimní dekoraci, někteří ví, že šípky jsou úžasným zdrojem vitamínu C. Šípky jsou pokladem, který můžeme najít nejen na naší zahradě, ale i na louce nebo v lese. Víte kdy je ta správná doba je sesbírat a jak je dobře usušit, abychom je v zimě mohli využít k podpoře našeho zdraví?
Kdy začít sbírat?
Šípky musíme trhat až v době, kdy jsou úplně zralé. To poznáme jak podle sytě červené barvy, tak podle červenooranžové dužiny se žlutými semínky. Na dotek by měly být plody tvrdé, takže změklé nebo nahnědlé šípky nesbírejte. Nejvhodnější dobou ke sklizni je říjen, měli byste to stihnout dříve, než přijdou první mrazíky. Přemrzlé šípky totiž ztrácí právě ten důležitý vitamín C, takže k sušení už nejsou vhodné.
Jak šípky sbírat?
Na sklizeň šípků se vhodně vybavte. Šípková růže určitě nevypadá nijak nebezpečně, ale její ostré trny vás mohou nepříjemně poranit. Vemte si staré oblečení a nezapomeňte ani na rukavice a zahradnické nůžky. Na sběr šípků si vemte plátěnou tašku, protože igelitka opravdu není vhodná. Šípky by se v ní rychle zapařily a to je nežádoucí. Nasbírané plody doma přeberte, odstraňte všechny lístky, větvičky a pořádně je umyjte.
Sušení šípků
Umyté šípky šetrně usušte, jen tak v nich totiž zůstane co nejvíce vitamínu C. Nejlepší způsob sušení je sušička ovoce, ale pokud ji nemáte, nechejte je vysychat venku na vzduchu, samozřejmě pokud je k tomu vhodné počasí. Postačí vám k tomu obyčejný plech, vyložený pečícím papírem. Pak už jen pravidelně kontrolujte plody, jestli neplesniví. Sušit můžete také v troubě na nejnižší teplotě. Správně usušené šípky mají tmavě červenou barvu a dají se lehce rozlomit. Takto usušené šípky skladujte v uzavíratelné skleněné nádobě, vydrží vám tak celý rok a vy z nich můžete připravit nejen čaj, ale i marmeládu nebo šípkový ocet.
Komentáře