Sklizeň a uskladnění pozdní kořenové zeleniny

Bez kořenové zeleniny bychom si nedokázali představit svůj život. To platí převážně o kuchyni neboli konkrétněji o vaření. Česká kuchyně je velmi bohatá a obsahuje relativně velké množství receptů se zeleninou. Kromě přípravy je ale dobré vědět, jak by měla probíhat pozdní sklizeň a následné uskladnění. Sklizeň a uskladnění pozdní kořenové zeleniny je pro její čerstvost velice důležitá.

Sklizeň a uskladnění pozdní kořenové zeleniny

Pokud nevíte, co si máte pod kořenovou zeleninou představit, pak byste měli vědět, že se do ní řadí například petržel, mrkev nebo pastinák. Všechny tyto druhy zeleniny jsou velice oblíbené. Jen je pochopitelně potřeba znát jejich uskladnění a samotnou sklizeň, jinak byste je mohli nenávratně poškodit. Do méně oblíbené kategorie kořenové zeleniny patří také zimní ředkve nebo celer. Na druhou stranu závisí na vás, jakou zeleninu chcete na své zahradě pěstovat, podle vašich chutí. Každý je odlišný, takže se může stát, že ředkve nebo celer bude u vás na prvním místě a teprve až poté přejdete na mrkev nebo petržel.

Kořenová zelenina nemá problém vydržet venku i do listopadového měsíce. To už je však termín skutečně na maximální možné hranici, takže je potřeba si v první řadě nastudovat základní informace o tom, jak tuto zeleninu sklidit. Jak jste si ale mohli všimnout, nejde čistě jen o to, umět kořenovou zeleninu sklidit, ale také ji i řádně uskladnit. Teprve poté můžete mluvit o úspěšné sklizni. Jestliže totiž budete jednotlivé kroky ignorovat, vaše zelenina by už nemusela být poživatelná, což jistě nechcete, když už jste si s pozdním sběrem dali tu práci.

Zelenina se nesmí poškodit

Při sklizni se zelenina nesmí v žádném případě poškodit, takže při celkovém procesu postupujte velice opatrně. Vždy je lepší postupovat pomaleji, než se snažit vše udělat rychle a špatně. Mezi velmi náročné druhy kořenové zeleniny na sklizeň patří například petržel a mrkev. Právě u těchto dvou druhů musíte být o to více opatrnější, abyste ji nepoškodili. K procesu se hodí převážně rycí vidle. Pomocí tohoto nástroje podrývejte zeleninu s obrovskou opatrností a nejlépe v meziřádcích. Tento průběh je tím nejlepším, který můžete při sklizni učinit.

U celeru a červené řepy se snažte zase střed vykroutit, ale opět velmi opatrně, abyste samotnou zeleninu nepoškodili. Ať už děláte jakoukoli plodinu, postup je víceméně velmi podobný. Vždy je důležité postupovat opatrně. Ačkoli je mrkev a petržel nejnáročnější na sklizeň, neznamená to, že u jiných druhů zeleniny budete postupovat rychle. V neposlední řadě nesmíte zapomenout na ředkve, ty sklízejte v momentě, kdy dosahují pěti až devíti centimetrů. Je to z toho důvodu, že se tyto ředkve mohou dále uskladňovat a nemusíte je ihned zkonzumovat. V opačném případě vám nezbývá nic jiného.

 

Uskladňujeme pozdní kořenovou zeleninu.

Sklizeň a uskladnění pozdní kořenové zeleniny jsou opravdu nezbytně důležité činnosti a měli byste o nich jako zahrádkáři vědět vše. Zvlášť v momentě, kdy se na to chystáte. V předchozím odstavci jsme si popsali bližší informace o tom, jak byste zeleninu měli sklízet. Není na tom nic složitého, tedy kromě jediného bodu, a to postupovat skutečně opatrně. To je dobré zmínit i několikrát za sebou, abyste věděli, že se jedná o jeden z nejdůležitějších bodů vůbec. Teď už ale přejděme k uskladňování kořenové zeleniny.

Pokud je kořenová zelenina nepoškozená, je možné ji sklidit do beden odděleně a poté přenést do sklepa. Není na škodu zasypat jednotlivé bedny také pískem, popřípadě jiným materiálem, který ovšem nepoškodí samotnou zeleninu. Ve sklepě by se měla teplota pohybovat do 4 stupňů celsia. Při uskladnění je nutné si hlídat teplotu, podobně, jako u sklizně poškození. Ta by neměla za žádnou cenu tuto hranici přehoupnout.

Pokud nemáte sklep, použít můžete i prázdný skleník, ale měl by být dostatečně dobře izolován, aby se dovnitř nedostával mráz, jinak by kořenová zelenina umrzla. Sklizeň a uskladnění pozdní kořenové zeleniny je možné provést několika způsoby. Tím posledním je uskladnění v pařeništi. Tady opět hlídejte teplotu.