Sladká zelenina a slané ovoce, co všechno nazýváme nesprávně?

Na jedné straně rajčata, na druhé meloun. Většina z nás by bez zaváhání řekla, že v prvním případě jde o zeleninu a ve druhém o ovoce. V hlavách máme zakódované, že slané plody jsou zeleninou obsahující cukr a jsou pro nás ovocem. Podobně to mají i kuchaři a často se s takovým dělením setkáme i v obchodech. Odborníci to však vidí jinak.

Dělení podle definice

Plody, při kterých se neumíme rozhodnout jsou zmiňované rajčata, dýně, jahody, ořechy ale i luštěniny. Definice ovoce a zeleniny jsou široké a často se liší v detailech. Zjednodušeně je však umíme rozdělit z botanického hlediska. Za zeleninu považujeme ty rostliny, z nichž jíme listy, kořeny nebo stonky. Ovoce zase vyrůstá z květů, obsahuje semena nebo pecky.

Zeleninou jsou samostatné části jedno nebo dvouletých rostlin. U ovocných druhů je základem vytrvalost a opakovaná produkce plodů. Proto jsou jahody ovocem. Ne kvůli jejich sladké chuti, ani kvůli tomu, že by rostly na stromech, ale díky tomu, že jedna rostlina rodí vícekrát než jednu či dvě sezóny.

Slané ovoce

Co ze slaných plodů tedy považujeme po botanické stránce za ovoce? Jde například o kukuřici, papriku, hrách, lilek, dýni nebo okurku.

Ovoce

  • plody ze stromů
  • rajčata
  • okurky
  • lilek
  • kukuřice
  • dýně
  • ořechy
  • jahody

Zelenina

  • salát
  • brokolice
  • mrkev
  • petržel
  • červená dýně
  • zelená fazolka

Ještě odlišně dělíme luštěniny. Odborníci je většinou berou samostatně, ale pokud je fazolka čerstvá (zelená) označujeme ji za zeleninu. Suché plody však zeleninou nejsou. Zajímavostí je, že jí nejsou ani brambory. No ani ovocem, patří totiž mezi okopaniny.

Zdá se, že jde o maličkost, která má svou logiku, ale na první pohled může při takovém dělení rozum stát. Navíc spory o tom, kam se například řadí rajče, přerostly v některých státech až do soudních sporů.