Tradiční česká zelenina by na zahradě neměla chybět

Zelenina je odjakživa zdrojem potřebných vitamínů a složek, které napomáhají zvládat každodenní obtíže v našem životě. Pro naše tělo jsou tyto látky velmi důležité a bez nich bychom v žádném případě nemohli fungovat. Pokud jste vyzkoušeli všelijaké cizokrajné druhy zeleniny a máte jich už plnou hlavu, nezoufejte. V posledních letech se vrací tradiční česká zelenina, která má co ukázat.

Tradiční česká zelenina

Tradiční česká zelenina byla v minulosti na zahradách k vidění prakticky pořád. Kdo ji neměl, jako by vůbec nepěstoval zeleninu. Od brukve, přes tuřín až po ředkvičky. Klasická česká zelenina patří mezi potraviny, na které se snad nikdy nezapomene. Právě z tohoto důvodu se do České republiky v posledních letech vrací, a to v takovém měřítku, že ji opět můžete vidět na českých zahrádkách. Stačí se jen více soustředit a během pár chvil naleznete přesně to, co jste hledali. My se podíváme i na jiné druhy a povíme si o dané zelenině mimo jiné i více informací, které vás zaujmou.

Když se řekne špenát, každému se vybaví pepek námořník a jeho síla, kterou získal ihned poté, co snědl špenát. Dalo by se říci, že snad neexistuje člověk, který by špenát v životě nezkusil nebo mu dokonce nechutnal. Pokud ovšem chcete změnu, která vás podobně nabudí, jako špenát nebo i podobně vypadá, pak sáhněte po mangoldu. Jedná se o rostlinu, která při zavření očí nemá od špenátu příliš daleko. Podobně jako špenát má velmi zajímavou chuť, takže vás určitě mile překvapí. Kromě toho je mangold plný vitamínů a potřebných složek, které jsou v zelenině nezbytnou součástí.

Špenát vám nic neříká? Mangoldu se můžete vyhnout

Pokud vám špenát není blízký, mangoldu se můžete vyhnout. Existuje celá řada zeleniny, která vám něco řekne nebo už je dokonce i chystáte na svých zahrádkách pěstovat. Ať už je to jakkoliv, rozhodně si popíšeme i další druhy tradiční české zeleniny, která by u vás na talíři neměla ani v nejmenším chybět. Pokud nechcete vyzkoušet mangold, přejděte například na červenou řepu. Ten se hodí do jakýchkoliv pokrmů, včetně těch letních, které by vás měly osvěžit. I tady však může pár lidí narazit, protože ne všem chutná červená řepa. V takovém případě nás následujte dále.

Mezi další vitamínové a plnohodnotné zdroje zeleniny patří mrkev. Ta je kromě všeho také velmi prospěšná na oči. Jestliže jste na svých zahrádkách v minulosti od mrkve upustili, možná byste nad ní měli opět popřemýšlet. Jedině tak získáte obrovský zdroj potřebných vitamínů a složek, mezi které patří vitamín C, vitamín A, vitamín B, vitamín K a dále pak draslík a zinek. Jak si můžete všimnou, jde o bohatou zeleninu, o čem jsme psali už na začátku tohoto odstavce. Velmi podobný zdroj vitamínů a složek nabízí také ředkvičky, o kterých jsme se v předchozích odstavcích zmiňovali.

Recepty a pokrmy závisí na vás

Jakmile se rozhodnete pro tradiční českou zeleninu, je na čase přejít na pokrmy a recepty. Ano, máte pravdu, že je na takové věci ještě relativně hodně času, ale máte-li na zahradách málo místa, je potřeba se důkladně rozmyslet, pro jakou zeleninu vámi navrhnuté prázdné místo necháte. Jestliže se budete rozhodovat na poslední chvíli, mohli byste snadno dojít následně k tomu názoru, že jste udělali špatně. Tradiční česká zelenina se skutečně vrací ve velké míře, a to zejména mrkev, o které jsme vám psali v předchozím odstavci. Ta patří mezi vůbec nejoblíbenější a nejznámější zeleninu.

Konečný verdikt bude pochopitelně záviset na vás, rozhodnout se můžete i pro jiný druh zeleniny, o kterém jsme vám v tomhle článku psali. Jestliže chcete pěstovat větší množství zeleniny, ale nemáte příliš hodně místa, zkuste si prostory přizpůsobit tak, abyste popřípadě nějaké místo uvolnili. Jedině tak následně budete mít jistotu v tom, že můžete sáhnout po více než jednom druhu zeleniny.