Tuřín jako zdravá a chutná superzelenina!

Botanicky se jmenuje brukev řepka tuřín neboli kolník, někdy se mu také říká kvak. Tato kořenová zelenina s vynikající chutí by si v našem jídelníčku zasloužila daleko více pozornosti než jakou má. U nás je dost opomíjená a v našich obchodech málokdy k sehnání. Je to škoda, protože nejen že skvěle chutná a je zdravá, ale i její listy jsou velmi výživné a údajně ještě zdravější než její kořen.

Zelenina plná vitamínů

Tuřín byl dříve velmi populární zeleninou, ale během 20. století u nás upadl v zapomnění. Údajně za to mohou obě války, během kterých jím právě pro jeho výživové vlastnosti a snadnému pěstování krmili chudáky v lágrech a kvůli tomu se později stal symbolem bídy a strádání. To je zřejmě důvod, proč už ho pak nikdo nechtěl jíst. Existuje několik odrůd od malých kuliček až po obrovské bulvy a spotřebovat můžeme jak kořen, tak i nať. Obsahuje spoustu minerálů, vitamín C a kromě toho má i výborné detoxikační vlastnosti, takže je velmi vhodný i při dietách. Listy se považují za ještě zdravější, protože obsahují kromě minerálů také vitamín C a A, kyselinu listovou a proteiny.

Jak chutná a jak se připravuje

Tuřín má nasládlou a mírně pikantní chuť a často se s ním setkáte v orientální kuchyni, kde je nakládán v pikantním nálevu. Svojí chutí se podobá kedlubně a vodnici a určitě stojí za vyzkoušení. Připravuje se jako nakládaná zelenina, restovaný na másle nebo na olivovém oleji, dušený na způsob našeho zelí k masu nebo nakrájený na hranolky a pečený, ten se výborně hodí k popíjení vína. Mladý tuřín můžeme jíst syrový, nastrouhaný nebo nakrájený do salátu stejně jako listy tuřínu, které kromě salátu můžeme připravit jako špenát.

Pěstování a sklizeň

Tuřín není nijak náročný na pěstování a navíc je odolný vůči chladnému počasí. Ve velkém se pěstuje na britských ostrovech, kde je velmi oblíbený a je škoda, že takovou oblibu nemá i u nás. Pro výsadbu je vhodné slunečné stanoviště a dobře se mu daří ve vyvýšených záhonech. Nepotřebuje bohatou zálivku, spíše střední, aby bulvy nehnily. Vysazujeme začátkem března a vzdálenost mezi rostlinkami by měla být asi 30 cm. Tuřín sklízíme od září klidně až do zimy a velmi dobře ho můžeme skladovat třeba ve sklepě.