Vypěstujte si na zahradě chutné a zdravé kedlubny

Kedlubna je jednou z prvních velmi zdravých zelenin, které si můžete na své zahrádce vypěstovat. Můžete pěstovat odrůdy rané i pozdní, zelené nebo modré. Rané odrůdy vyséváme v únoru a pozdní na přelomu dubna a května.

Pěstování

Kedlubny potřebují pro správný růst hlubší, zpracovanou zem s přídavkem kompostu. Nikdy nehnojte čerstvým hnojem. Nesázejte hlouběji, než předpěstovanou sadbu, tvoří potom deformované bulvy. Pokud nebudete mít správnou zálivku, může se stát, že vám kedlubny popraskají nebo zdřevnatí. Záhon zakryjte netkanou textilií, která vyrovná rozdíl denních a nočních teplot, zároveň ochrání kedlubny proti škůdcům.

Sklizeň

Kedlubny sklízíme jakmile dorostou do průměru 5 centimetrů, v tu dobu jsou nejkřehčí a nejšťavňatější, sklízíme jak bílé, tak modré kedlubny. Pokud sklízíte s listy, je nutné je rychle zchladit, protože listy velice rychle vadnou.

Kedlubny mají kladné účinky

Kedlubny obsahují vitamin C, který podporuje imunitní systém. Jsou pomocníkem při hubnutí a dietách. Přispívají k správné funkci jater, ledvin, trávení, krásné pokožce a hezkým vlasům.