Co s velkou úrodou jablek?

Asi každý zahrádkář řeší na podzim problém, co udělat s tou hromadou jablek, která se na vaší zahradě urodila. Některá jablíčka dobře uskladníte v bedýnkách ve sklepě, ale některé odrůdy musíte rychle zpracovat, protože vám dlouho nevydrží. Pokud víte, že všechna jablíčka nestačíte spotřebovat, zkuste z nich vyrobit mošt nebo velmi oblíbený cider.

Jablečný mošt

Výrobou domácího jablečného moštu zužitkujete velké množství jablek. Z jednoho kilogramu vyrobíte asi 0,7 litru moštu. Stačí vám k tomu drtička ovoce, lis na ovoce, zavařovací hrnec a dostatek láhví na hotový nápoj. Jablíčka dobře omyjte, očistěte a dejte pozor, aby mezi nimi nebyla nějaká nahnilá nebo červivá. Odstraňte stopky a můžete je vkládat do drtiče na ovoce.

Takto nadrcenou hmotu okamžitě lisujte, protože jablka na vzduchu oxidují a hnědnou. Vylisovanou šťávu lejte do připravených a dobře vymytých, skleněných láhví. Naplněné láhve dejte do zavařovacího hrnce a jakmile voda dosáhne teploty 75 – 80°C, vytáhněte je, uzavřete zátkou a uskladněte ve vodorovné poloze.

Jak vyrobit cider?

Cider je alkoholický nápoj, který se obsahem alkoholu podobá asi dvanáctistupňovému pivu. Postup při jeho výrobě je na počátku stejný jako při výrobě moštu. Změna začíná po vylisování šťávy. Vylisovanou šťávu totiž nelijeme do láhví, ale do demižonu. Ten dobře uzavřete kvasnou zátkou a nechte mošt v demižonu dva měsíce pracovat. Ideální teplota při jeho skladování je 10°C.

Když bude mošt čirý, přelijte ho do nového demižonu a nechte ho dokvasit. V této fázi se už přidává cukr, ale to záleží na odrůdě jablek. Za pár dní už můžete ochutnávat. Při celém procesu je nutné dbát na čistotu. Hlavně demižony musí být dokonale čisté. Už hotový cider nechte v demižonu, ale můžete ho i stáčet do láhví, stejně jako víno. Láhve uzavřete a skladujte v temné místnosti a ve vodorovné poloze.