Magazín - SousedovaZahrada.cz

Právě teď je ten správný čas k odstranění vlků u všech jádrovin, tedy hrušní a jabloní. Ty můžeme sice prořezat v létě i v zimě, ale vlky je rozhodně výhodnější odstraňovat v létě. Prospěje to stromu a vaše úroda bude o to větší. Letní řez je důležitý k minimalizaci stínu, který vytváří právě překážející větve. […]

Pokud máte zahrádku, určitě víte, jak takový rybíz, maliny, třešně nebo i zelenina chutná ptactvu. Ani se nenadějete a vaše úroda je pryč. Možná máte své osvědčené zkušenosti, jak si v takovém případě poradit, pokud ne, přinášíme vám několik způsobů, které se vám budou možná hodit. Nejen ovoce Ptactvo láká nejen ovoce, ale rádi si […]

Čerstvé fíky máme asi všichni spojené s letní dovolenou, protože toto lahodné ovoce roste převážně ve středomořských zemích. Fíky sušené můžeme ovšem koupit i v našich supermarketech a v posledních letech se i ty čerstvé objevují na našich pultech. A co si tak zkusit vypěstovat vlastní fíky? Fíkovníky smokvoně Rostou buď v podobě stromu nebo […]

Odrůdy brambor se mohou lišit v několika faktorech, od chutě, velikosti až po samotnou úrodu. Pokud zvolíte pro své podmínky špatnou odrůdu brambor, pak se snadno může stát, že vaše úroda nebude dostatečně silná. Jestliže tedy nechcete riskovat a rádi byste měli velkou úrodu, co se týče brambor, měli byste se v první řadě seznámit s několika druhy. […]

Brokolice se považuje za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Čím častěji si zelené růžičky naložíme na talíř, tím lépe. Chrání před infekcemi, rakovinou, osteoporózou, střevními a srdečními obtížemi, psychickou skleslostí i stresem.  Odkud se tu vzala? Její název je odvozen z latinského slova brachdum – větev, rameno, čímž se myslí stromečkovitý tvar této košťáloviny. Většinou […]

Plody moruše svým tvarem připomínají ostružiny nebo maliny. Na světě existuje zhruba 11 druhů, ale k nejčastěji pěstovaným patří dva druhy: morušovník bílý a morušovník černý. Jeho domovinou je zřejmě Čína, kde se tyto stromy pěstovaly jako potrava pro housenky bource morušového, z jehož výměšků se vyrábí přírodní hedvábí. V našich krajích se ale moruše […]

Kdo by tuto žlutou krásku neznal? S dětmi z ní pleteme věnečky do vlasů, svou zářivě žlutou barvou rozzáří od jara louky a trávníky, ale spoustu lidí ji také vnímá jako úporný plevel na pěstěném trávníku. Ona je ale ve skutečnosti jednou z nejužitečnějších léčivých bylin. Její účinky jsou totiž prokázány. Takže jakmile se naše […]

Na jedné straně rajčata, na druhé meloun. Většina z nás by bez zaváhání řekla, že v prvním případě jde o zeleninu a ve druhém o ovoce. V hlavách máme zakódované, že slané plody jsou zeleninou obsahující cukr a jsou pro nás ovocem. Podobně to mají i kuchaři a často se s takovým dělením setkáme i […]

Pokud jste za poslední dobu vyrazili s rodinou na hřiby a tato aktivita se vám zalíbila natolik, že byste do lesa chtěli vzít svého přítele nebo přítelkyni, je potřeba se seznámit s tím, kdy se tato činnost má provádět. Zajímat by vás měl nejenom měsíc, ale i přesný čas. Rozdíl totiž může hrát i to, zda jdete […]

Botanicky se jmenuje brukev řepka tuřín neboli kolník, někdy se mu také říká kvak. Tato kořenová zelenina s vynikající chutí by si v našem jídelníčku zasloužila daleko více pozornosti než jakou má. U nás je dost opomíjená a v našich obchodech málokdy k sehnání. Je to škoda, protože nejen že skvěle chutná a je zdravá, […]