Patizon a podrobnější informace o jeho vypěstování

Patizon u zahrádkářů nepatří mezi oblíbenou zeleninu, co se týče pěstování. To ovšem neznamená, že nestojí vůbec za řeč. Ačkoli ho máme možnost málokdy vidět, v poslední době se jeho oblíbenost alespoň z části zvýšila. I přesto patří k těm druhům zeleniny, které se na českých zahrádkách příliš často neobjevují, jak jste si mohli všimnout i podle předchozích vět. Pokud jste ale typ zahrádkáře, který rád zkouší změny, pak by se vám patizon na zahradě bezesporu líbil. Jen je potřeba ho umět pěstovat.

Patizon a podrobnější informace

Nejprve si o patizonu řekněme více. Jedná se o zeleninu, která je relativně bohatá na velké množství vitamínů a minerálů. Konec konců téměř jako každá zelenina. Vitamíny a minerály jsou pro naše tělo bezpochyby velmi důležité, takže pokud máte alespoň částečnou možnost patizon pěstovat, udělejte to. Každá zelenina má něco do sebe a patizon není výjimkou. Kromě toho se v kuchyni dá připravit na několik způsobů a už teď vám můžeme říci, že všechny chutnají výborně. Samozřejmě v momentě, kdy budete dodržovat jistá pravidla. Pojďme se ale podívat převážně na jeho pěstování.

Jestliže jste zahrádkářem delší dobu, znáte i tzv. pěstování na kompostu. Pokud ano a myslíte si, že je to pro patizon nejideálnějším řešením, mýlíte se. Patizon by měl být pěstován na místech, kde bude mít svým způsobem klid a nebude se muset o kousek místa dělit s jinými rostlinami. Patizon potřebuje klid hlavně z toho důvodu, aby nebyl utlačován. Mimo jiné je v tomhle případě zapotřebí také místo s dostatečně silným zdrojem organických látek, které jsou bohaté na určité složky, mezi které patří například i dusík.

Co dělat, když takové místo nemáte?

Velká část zahrádkářů takové možnosti nemá, a i přes to by chtěli tuto zeleninu na své zahradě pěstovat. Neházejte flintu do žita, protože vše má své řešení. Stačí jen půdu připravit tak, aby vyhovovala patizonu. To uděláte za pomocí kvalitního hnojiva, které je určené pro tyto druhy zeleniny. Následně budete muset určitou dobu vyčkat na to, aby byla půda dostatečně dobře připravená. Teprve poté se můžete pustit do pěstování patizonu. Patizony patří mezi náročnější zeleninu. To se týká zejména zálivky. V tomhle směru by se patizon dal porovnat s okurkou.

Půda a samotné patizony mají rády neustálé vlhké podmínky, takže se snažte zálivku provádět, pokud možno co nejčastěji. Nespoléhejte na to, že větší množství vody vydrží delší dobu. Tento postup je totiž vyhodnocen jako špatný, protože by se to s množstvím vody při zálivce neměli přehánět. Co to znamená v praxi? Raději zalévejte s menším množství vody, za to však častěji. Jedině tak docílíte správné zálivky, kterou tato zelenina potřebuje. Samozřejmě pěstování není jenom o zálivce. Pojďme se na to podívat dále. Jak postupovat v dalších krocích ohledně patizonů?

Pěstujeme, pěstujeme a pěstujeme

Možná vás zajímá odpověď na otázku, zda je lepší provést předpěstování nebo rovnou výsev. Svým způsobem obě varianty připadají v úvahu a bude záviset pouze na vás, po jaké z nich sáhnete. Patizon má rád teplo, tento fakt byste v první řadě před pěstováním měli vědět. Budete-li využívat metodu květináče, měl by být dostatečně velký, aby se patizon příliš netrápil. Tento úkon proveďte kolem dubna a v momentě, kdy se rostlina dostane do silného stádia ji můžete přesadit na zahradu. Počítejte tak kolem května až června.

Pokud ale sáhnete po přímém výsevu do půdy, najděte takové místo, o kterém jsme vám psali v předchozích odstavcích. Zároveň se soustřeďte na takovou půdu, která je podporována teplem a chráněnými polohami. Semena se snažte pokládat přibližně 30 až 35 mm do hloubky. Jedině tak má přímý výsev šanci na přežití. Dodržujte určitou vzdálenost mezi semeny, které vysévejte maximálně po dvou. Opět by mohlo dojít k přetížení a poničení.