Už jste ochutnali Kiwano?

Chtěli byste vyzkoušet nový druh zeleniny nebo ovoce, protože ty, které znáte už vám lezou krkem? Pokud rádi zkoušíte nové věci, pak byste se měli seznámit s kiwanem. Podobně, jako u melounu se tento plod řadí spíše do kategorie zeleniny. Ačkoliv většina obyvatel má kiwano za ovoce. Ať už je pravda kdekoliv, popíšeme si, o jaký plod se jedná.

Kiwano a užitečné informace

Kiwano svým vzhledem připomíná spíše okurku nebo okrasné malé dýně, které jsou určeny čistě jen k vystavování. Rozdíl je v tom, že plod má na sobě tzv. bodlinky. Nemusíte se však obávat toho, že byste si nějakým způsobem ublížili. Bodlinky nejsou příliš ostré a budete-li dávat pozor, nemáte se čeho bát. Kiwano pochází z rodu Cucumis. Kiwano má na venek velmi zajímavé barvy. Jeho hlavní barvou je žlutá. Občas však na kiwanu naleznete také známky oranžové, popřípadě červené barvy. Jaké barvy má kiwano uvnitř? Zcela odlišné!

Dužina kiwana je zbarvená do zelena. Rovněž obsahuje semena, které hrají stejným barevným provedením, jako je venkovní část této zeleniny. Přesněji řečeno jde o žlutá semena. Hlavní vnitřní část je však zelena, bavíme-li se o dužině. Kiwano obsahuje velké množství potřebných vitamínů a složek. Mezi hlavní vitamíny patří vitamín C a A. Co se týče složek, tady je důležité zmínit například hořčík, vlákninu nebo draslík. Je dobré vědět, že se nedoporučuje jíst kiwano každý den.

Pěstování kiwana

Kiwanu se mimo jiné přezdívalo africká okurka. Kiwano se totiž pěstovalo především v Africe. To už dnes ovšem neplatí, protože se objevili místa, kde se této zelenině daří daleko lépe. K těmto místům můžeme zařadit například Nový Zéland, Chile, Kalifornii nebo Austrálii. Kiwano se tak stalo oblíbeným plodem v mnoha zemích po celém světě. Kiwano si můžete běžně zakoupit v jakémkoliv supermarketu, který téměř denně navštěvuje každý. Proč nevyzkoušet tuto zeleninu, kterou stejně mnoho obyvatel považuje za ovoce?